Stenen vóór het Sociaal Domein ???

3 maart 2018 Marc Charlier

Stenen vóór het Sociaal Domein ???

De laatste tijd horen we wel eens de bewering dat er te veel is geïnvesteerd in stenen, dit zou ten koste gaan van sociale voorzieningen.

Denkt u echt dat dit zomaar zou kunnen? Als dat zo was, dan waren we toch geen knip voor onze neus waard. Alle gelden die van het Rijk komen voor bv. jeugdzorg en uitkeringen zijn “geoormerkt”. Dat wil zeggen, je kunt dat geld helemaal niet aan andere doelen uitgeven en dat is maar goed ook. Dus voor de goede orde: alle geld dat vanuit Den Haag komt voor het sociale domein wordt daar ook voor gebruikt. Dat is één.

Twee: onze stad heeft behoefte aan een structurele omwenteling. Mensen zijn bang voor omwenteling.

De afgelopen jaren is vooruit gekeken en hard gewerkt aan een nieuw imago van onze stad. Het Museumplein Limburg met de drie musea, het stadspark is flink onder handen genomen en omgetoverd in een prachtig wandelpark. Onze nieuwe culturele parel HuB is eind vorig jaar geopend. Vele duizenden bezoekers zijn al naar het compleet vernieuwde theater geweest. Over enkele weken verhuist ook de bibliotheek daar naar toe, de muziekschool volgt begin mei. Het wordt fantastisch.

Dan het vernieuwde winkelcentrum. De Hema zal over twee weken de deuren openen, dit zal ongetwijfeld een boost geven en ook andere ondernemers aantrekken die zich hier willen vestigen. De gemeente faciliteert waar dat mogelijk is.

Overigens is niet alleen in het centrum gewerkt, kijk maar eens naar het Westhoes dat ook binnenkort haar deuren gaat openen. Ook daar verrijst een prachtige voorziening waar heel Kerkrade West met alle verenigingen trots op mag en zal zijn. Kijk naar Eijgelshoven en Nulland waar stevig is geïnvesteerd in openbare voorzieningen.

Ja, dames en heren dat zijn stenen maar deze stenen waren broodnodig voor die structurele omwenteling waar Kerkrade hard aan toe was.

We zijn er nog niet maar we zijn op de goede weg, die weg moeten we de komende jaren verder ontwikkelen. Dat zijn we verplicht aan onze stad, dat zijn we verplicht aan onze inwoners. Zij moeten weer trots kunnen zijn op al het mooie dat we hebben. We laten ons niet meer wegduwen met ons hoofd naar beneden. Nee, we lopen met ons hoofd fier omhoog. Kom maar op. Hier is het goed wonen, hier is het goed toeven. Hier zijn we graag want hier zijn we thuis.