Roda en (alweer) een huurverlaging???

2 juli 2020 Marc Charlier

Roda en (alweer) een huurverlaging???

Tijdens de Raadsvergadering van 1 juli stemde de Raad in met een gespreide betaling van de huur van het stadion door Roda JC.
 
Een besluit dat (logischerwijs) vragen oproept.
 
Wat is afgesproken?
• Roda betaalt in de periode 2021-2023 een deel van de huur, namelijk 250.000 euro per jaar.
• Het resterende deel van de huur betaalt Roda met rente terug in de periode 2024-2046. Het gaat hierbij om een bedrag van 1,65 miljoen, aangevuld met een eerder uitgestelde huur van 1,2 miljoen voor de jaren 2018-2020.
• Bij terugkeer naar de Eredivisie vóór 31-12-2023 vervalt de regeling en wordt versneld terugbetaald.
 
Waarom stemt de Raad in met (alweer) een verzoek om slechts een deel van de huur te betalen?
• Deze nieuwe regeling is zodanig ingericht, dat met de betaling van het overeengekomen deel van de huur, de rente op de lening voor het stadion door de gemeente in zijn geheel kan worden betaald. Roda betaalt dus de rente.
• Hoe vreemd het wellicht ook klinkt, maar deze nieuwe regeling kost de gemeente noch de burgers nu dus geld.
• Bij het niet doorgaan van deze regeling en een faillissement van Roda, zou de gemeente geen huurder van het stadion en daarmee geen inkomsten meer hebben. In die situatie moeten de rente (en na enkele jaren) de aflossing door de gemeente en daarmee door de burgers worden betaald. Dat zou dus veel geld kosten.
 
Niet onbelangrijk in dit verhaal is, dat de gemeente vertrouwen heeft in de nieuwe groep mensen die bij Roda aan de slag zijn gegaan. Zij investeren zonder er iets voor terug te willen. Daarnaast hebben ze de ontstane tekorten over 2019 voldaan. Hun plan is om van Roda JC (weer) een stabiele club te maken. Het vertrouwen tussen de gemeente en deze investeerders is over en weer en dat heeft de club hard nodig.
 
Samengevat
Roda betaalt de komende tijd minder huur. Die niet betaalde huur wordt omgezet in een lening. Roda betaald die lening, met rente terug. De Kerkraadse burger kost de regeling dus geen geld.
 
Foto: (c) ProShots