Moon’s Wort zum Sonntag

15 oktober 2017 Marc Charlier

Moon’s Wort zum Sonntag

Moon's 'Wort zum Sonntag'

Moon Peerboom, nummer 2 van onze kieslijst voor de Gemeenteraadsverkiezingen in 2018, schrijft iedere week op haar Facebook pagina een ‘Wort zum Sonntag’. Deze week een bijdrage die Lokaal Alternatief uit het hart is gegrepen;

Mein Wort zum Sonntag

Er is een regeerakkoord. Na ruim een half jaar formeren, proberen, kneden, masseren en bakkeleien krijgen we een nieuw kabinet. VVD, CDA, D’66 en CU gaan het samen proberen met 76 zetels. Groen Links was een paar keer in beeld om mee te doen maar haakte af, de PvdA gaat haar wonden likken in de oppositie en de SP wilde evenmin meeregeren. De PVV wilde wel maar dat zagen de anderen niet zitten. Ik hoorde vorige week dat de PVV in Kerkrade mee gaat doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Bij de Tweede Kamer verkiezingen dit voorjaar scoorde de PVV in Kerkrade erg hoog, veel burgers waren boos. Boos op Den Haag. Zijn ze ook boos op Kerkrade? Dat zal straks blijken. “Ik houd mijn hart vast” hoor ik om mij heen zeggen nu de PVV met een Kerkraadse kieslijst wil komen. We houden ons hart vast want de bozen zijn boos. Is er dan reden om op lokaal niveau boos te zijn? Gaat het zo slecht met onze stad? Laten we onze inwoners in de kou staan? Eerlijk gezegd vind ik dat we het best goed doen “im Grossen und Ganzen”. Zo’n 70% van de totale gemeentelijke begroting wordt besteed aan het zgn. sociale domein. Zeg maar, aan mensen die het op de een of andere manier moeilijk hebben.

Voor zover ik dat kan beoordelen werken we er in Kerkrade hard aan om zoveel mogelijk mensen mee te laten doen. U moest eens weten hoeveel lijvige dossiers mij, als commissielid, maandelijks digitaal bereiken die daar over gaan. Als er moeilijkheden zijn wordt daar serieus naar gekeken en er wordt zo goed als mogelijk hulp geboden. Fouten maken is menselijk dus die worden hier ook gemaakt. Mijn baas zei vroeger “beter fouten maken dan geen initiatief tonen”. De bezuinigingen die Den Haag oplegt zijn zeker ook in Kerkrade voelbaar. Zelfredzaamheid is het grote toverwoord. We moeten noodgedwongen omdenken en ja inderdaad ook wel eens mensen teleurstellen. Ga er maar aan staan. Hoe verdeel je het geld zo goed mogelijk als de te besteden pot kleiner wordt. Dat blijft een grote uitdaging. We hebben te maken met veel sociale problematiek maar die hebben we in beeld en we doen wat we kunnen. Begrijpt de kiezer dat? Velen niet, ben ik bang.

Een tijd geleden sprak ik op de vrijdagse weekmarkt een boze meneer. Ik kende hem verder niet maar we kwamen aan de praat.

“Vier valle hei uvver de moskeeje” zei hij op een gegeven moment. Toen ik hem vroeg waar in Chevremont waar hij woonde een moskee was, moest hij mij het antwoord schuldig blijven. In heel Kerkrade, moesten we samen concluderen, is geen moskee te vinden. “Waarom zegt u dan dat wij hier vallen over de moskeeën?” vroeg ik. Hij keek mij een beetje glazig aan. “Dat zegt mijn buurman altijd” zei hij toen. Hij lachte er een beetje ongemakkelijk bij. “Ik ga maar eens kaas kopen voor moeder de vrouw” zei hij en liep verder richting kaasboer.

De stad krabbelt langzaam maar zeker uit het dal, dat kan niemand ontkennen. Je hoeft alleen maar om je heen te kijken. Er wordt hard gewerkt om Kerkrade terug op de kaart te zetten. Wij steken onze nek uit, we vernieuwen, we revitaliseren zoals dat met een duur woord heet. Iedereen moet hier tenslotte met plezier kunnen wonen, werken en recreëren. Stilstaan is achteruitgaan en dat mag in Kerkrade zeker niet gebeuren want daar komen we net vandaan. Het heeft een tijd geduurd maar we geloven er weer in, we hebben ambitie, durf en ideeën.

En we hebben mensen die dat allemaal uitwerken en in daden omzetten. Ambtenaren en bestuurders die zich het vuur uit de sloffen lopen. Heeft de boze burger daar oog voor? Ik betwijfel het. De boze burger is  boos op Den Haag en Kerkrade moet het bezuren.

In maart zal waarschijnlijk weer volop uit ongenoegen en protest gestemd worden.

“Ik houd mijn hart vast” hoor ik om mij heen maar daarmee redden we het niet, beste WzS lezer. Het is tijd om stelling te nemen.

De zittende partijen kunnen uw steun nu goed gebruiken. Lokale politici zijn geen “outlaws” al worden we vaak zo gezien. Ten onrechte, wees blij dat er mensen zijn die dat werk willen doen. Er is überhaupt veel te weinig belangstelling voor de lokale politiek alleen als “ze” het weer eens niet goed doen dan zingen de zeik-lijsters hun hoogste lied. Toon betrokkenheid en laat u de kaas niet van het brood eten door mensen die u liever niet aan tafel heeft.

Alles wat u direct aangaat, echt “an de prie jeet”, daar gaat uw eigen gemeenteraad over. Daarom moeten daar geschikte en capabele mensen zitten die weten waar ze het over hebben.

Het wordt tijd om uit uw stoel te komen want met lijdzaam toekijken en uw hart vasthouden helpt u uw stad niet.

Als u na het lezen van deze hartekreet mijn partij Lokaal Alternatief wilt steunen door bv. sympathisant te worden, dan stuurt u mij aub een bericht of u belt mij. Voelt u zich meer thuis bij een andere partij, even goede vrienden. Dan weet ik naar welke collega’s ik u kan doorverwijzen. Met alle plezier. Het is een prachtige, zonnige zondag. Een goede dag om te concluderen: onze stad is mij te dierbaar om ze aan anderen over te laten.

“Sjunne zóndieg allenui”

was getekend: Moon Peerboom