Lokaal raakt ons allemaal

20 maart 2018 Marc Charlier

Lokaal raakt ons allemaal

Morgen, 21 maart, zullen ook in Kerkrade de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden. Als je de landelijke politici in de afgelopen weken op radio en tv hoort praten, kun je nog wel eens een heel verkeerd beeld krijgen van waar de gemeenteraadsverkiezingen over gaan. Dan hebben ze het bijvoorbeeld over de islam, topsalarissen, racisme, multinationals die te weinig belasting betalen en de bio-industrie. Eén landelijke lijstrekker maakt het in haar radiospotjes wel erg bont door zelfs de zorgpremie en winsten in de zorg erbij te halen … Zeker geen lokale thema’s.

Het NRC heeft in de 335 gemeenten waar op 21 maart verkiezingen zijn, gevraagd waar het wel over gaat. Het blijkt dan dat deze verkiezingen gaan over huizen, wegen, parkeerplaatsen, buurtcentra en afvalbakken, een vuurwerkverbod. Praktische, concrete dingen.

Maar sinds 2015 zijn de gemeenten ook verantwoordelijk voor de jeugdzorg, de langdurige zorg en de uitvoering van de participatiewet. Dat betekent dat het werk van de raadsleden technischer en complexer is geworden.

In 2014 behaalden de lokale partijen door het hele land 27,7 procent van de stemmen, een groei van 325 zetels ten opzichte van 2010. Volgens een peiling van Maurice de Hond gaan de lokale partijen dit keer wederom een flinke winst boeken. Onderzoeksbureau I&O peilt zelfs 34 procent van de stemmen. Niet vreemd als je weet hoe groot het lokale belang is.

Het gaat dus morgen echt wel ergens over; lokale zaken. Het gaat dus over alles wat u en uw gezin lief en dierbaar is.

Dus; Lokaal Alternatief, ook uw alternatief?!

(afbeelding ‘Stem Lokaal’ © Ruben Oppenheimer)