Lokaal Alternatief verkende Buitenring

30 juni 2017 Marc Charlier

Lokaal Alternatief verkende Buitenring

Op vrijdag 30 juni heeft een groot deel van de Lokaal Alternatief leden, al dan niet vergezeld van hun partner, nader kennis gemaakt met de Parkstad Buitenring.

De bijeenkomst startte met een introductie in de bouwkeet in Nuth, vanuit Kerkrade gezien het ‘begin’ van het tracé. In vogelvlucht passeerde de geschiedenis van de Buitenring, gestart in 1960 (!), de revue.

Aansluitend werd (daar waar mogelijk en toegestaan) de daadwerkelijke Buitenring Parkstad met de bus verkend. Vanuit de onuitputtelijke kennis van onze rondleider werden twee uur lang feiten over de Buitenring gedeeld. Over de kunstwerken, de wijze van aanleg, maar zeker ook over het herstel van aangetaste natuur, de fauna (onder)doorgangen en ecoducten, de wijze van aanleg van op- en afritten en veel meer.

Hoewel niet iedereen stond en staat te springen op de aanleg van deze Buitenring, bleek uit deze rondleiding dat de aanleg in ieder geval met het nodige respect voor de natuur is aangelegd. Als in het verleden nooit dergelijke infra structurele projecten waren gestart, zouden Kerkrade en Parkstad nooit hebben kunnen ontstaan en zou op de plaats waar wij nu wonen, werken en recreëren nog altijd uitsluitend een bos staan. Wellicht dat we na de definitieve realisatie van deze weg meer voordelen er van kunnen zien.