En alweer … afval

27 februari 2018 Marc Charlier

En alweer … afval

Naar aanleiding van uw reacties op onze ‘afval-blog’ en overvolle afvalbakken op straat heeft Lokaal Alternatief nog eens navraag gedaan bij de gemeente.

Wat blijkt: in onze stad staan ruim 700 afvalbakken en die worden allemaal 2x per week leeggemaakt. Daar zijn 2 medewerkers full-time mee bezig. Het probleem is dat mensen die afvalbakken gebruiken voor hun eigen huishoudelijk afval. Daarom worden de bakken ook niet vaker dan 2x per week leeggemaakt. Dan zou je namelijk dit illegaal storten, want dat is het in wezen, ook nog faciliteren en stimuleren.

Het is dus heel erg zuur maar het ligt echt aan de mensen die willens en wetens de bakken verkeerd gebruiken.

Hoe kunnen we dat gedrag van ‘na mij de zondvloed’ veranderen? Dat is de grote vraag. Misschien helpt het als we elkaar hier op aanspreken als we het zien gebeuren? Want uiteindelijk moeten we er allemaal voor betalen.

Zo’n afvalbak kost trouwens € 400,-, ook goed om te weten. Als er weer ‘leukerds’ onder ons zijn die een bak vernielen. Zo zijn er weer heel wat euro’s de lucht ingevlogen rond oudjaar. De vernielde afvalbakken nabij Rolduc worden binnenkort vervangen. 400 euro per stuk, …kassa!

Blijf toch met jullie tengels van dit soort dingen af én beste mensen, gooi je eigen afval NIET in de afvalbakken langs de straat. Dat is toch niet sociaal en dat willen we niet met zijn allen, of zien we dat verkeerd?

Per 1 juli gaat trouwens het een en ander veranderen met het ophalen van huisvuil. Hopelijk helpen die nieuwe maatregelen om a-sociaal dumpen tegen te gaan.

De gemeente doet wat ze kan. Zo worden iedere dag 70 (!) grote afvalzakken aan zwerfvuil opgehaald.

Elke dag!

70 zakken!

Heeft u een idee hoeveel dit is?

Daarom zeggen wij als Lokaal Alternatief ook altijd: de gemeente kan het niet alleen, we wonen hier allemaal en iedereen moet zich gewoon aan de regels houden. Punt uit!