Centercourt in Kerkrade?

8 februari 2018 Marc Charlier

Centercourt in Kerkrade?

En noe wieër. Zegt het promotiefilmpje van de gemeente Kerkrade. En noe wieër kijkt vooruit, onder andere naar Centercourt. Een concept dat alles te maken heeft met bewegen, met sport, met sociaal welbevinden van de burgers van Kerkrade. Kerkrade moet veranderen, zegt het concept “beter” van onderzoekers van Hogeschool Zuyd. Kerkrade moet meer bewegen en gezonder eten.

De grote vraag is: Gaat Kerkrade veranderen als Centercourt er is?
Weten we welke inwoners in Centercourt gaan bewegen? Hoe krijgen we de Kerkradenaar, jong en oud, die nu niet beweegt, zover dat hij of zij wel gaat bewegen in Centercourt? Is de afstand naar Centercourt geen brug te ver voor de inwoners van Kerkrade-West of Kerkrade-Noord? Is het rechtvaardig om huidige accommodaties als sporthal Kerkrade-West en d’r Pool daarvoor prijs te geven?

Vragen die een besluit om Centercourt daadwerkelijk te realiseren moeten ondersteunen. Dat geldt ook voor de volgende vragen. Hoe hebben de sportverenigingen baat bij het uitrollen van het concept Centercourt? Waarom kunnen de verenigingen niet nu al, zonder de gebouwen van Centercourt, hun voordeel doen met dit concept? Is een gezonde band tussen Centercourt en het onderwijs mogelijk? Hoe komt zorg voor jeugd, zorg voor ouderen, gezondheidszorg, en het verdere sociale domein allemaal samen in het concept Centercourt?

Ja, Centercourt kan het centrum van Kerkrade echt af maken. Centercourt kan naast GaiaZoo, het Museumplein, de nieuwe Markt, het nieuwe winkelgebied, het vernieuwde stadspark, de Anstelvallei en de Hub, een volgende parel van Kerkrade worden. Maar dat moet dan wel op een verantwoorde en solide basis waarbij Centercourt verbindingen legt in de samenleving, naar scholen, naar sportverenigingen, naar de burgers van Kerkrade, jong en oud. Bewegen en gezond eten dragen bij aan de gezondheid van ons allemaal, het is goed voor ons welzijn, voor onze samenleving, voor onze stad.

En noe wieër Kerkrade! Veranderen, ieder van ons, allemaal, naar ieders eigen vermogen en kunnen. Bewegen, gezond eten, sporten, ook dat kan, zelfs zonder die stenen van 36 miljoen, want daar kunnen we vandaag al mee beginnen.

Bekijk hier een eerste impressie van het Centercourt.